dinsdag 27 november 2012

The last weekend of november

 
Would you believe last weekend was the last weekend
of november allready? Times flies by so fast.
It seemed as if the trees had an agreement
to let go of their last leaves that weekend.
I managed to capture some of the last leaves
before they fell. Now, all the trees show us
are their beautiful branches with promises
for spring already noticeable.
 
Ongelooflijk dat vorig weekend alweer
het laatste weekend van november was.
Het leek wel alsof de bomen een onderlinge overeenkomst
gesloten hadden om vorig weekend al hun laatste bladeren
los te laten. Ik slaagde erin nog wat van die laatste bladeren
op foto te zetten voor ze vielen.
Nu tonen de bomen ons alleen nog hun kale takken
met beloftes voor de volgende lente al aanwezig.
 
 
I think the 'circles', a decoration I bought
at 'Pand 49' in Putten while we were at the Veluwe,
would look lovely on some of those bare branches.
Think I'll cut some branches to take inside
and hang these 'Jurianne Matter' circles on.
 
Ik denk dat de 'cirkels', decoratie die ik in
'Pand 49' in Putten kocht toen we op de Veluwe waren,
mooi zouden uitkomen, bengelend aan deze kale takken.
Denk dat ik enkele takken zal afknippen en naar binnen
brengen om deze 'Jurianne Matter' cirkels aan te hangen.
 
 
Last weekend was one to be spent indoors.
One to do some crochet and some baking maybe.
At least that's what I did, apart from the usual household duties.
Daughter had set her mind on a specific hat for some time
but she just couldn't find one like it in shops around
so I went exploring the internet
to see if I could find a pattern;
I found the blog  'All about Amy'
with a beautiful slouchy beanie and links
to how to crochet it. It was exactly
what daughter had in mind.
I finished the hat in one weekend.
This was really easy and fast crocheting.
And a happy daughter as a result.
She's over the moon with her new hat
and no more freezing cold ears when
biking to school.
 
Vorig weekend was er één om binnen door te brengen.
Zo'n weekend om wat te haken en te bakken bijvoorbeeld.
Dat is in elk geval wat ik deed naast de gewone huishoudelijke rompslomp.
Dochter had al een tijdje een muts in haar gedachten
die ze in de winkels hier in de buurt maar niet vond.
Daarom ging ik op zoektocht op het internet
om te zien of ik geen patroon vond van de muts die ze wou.
Bij 'All about Amy' vond ik uiteindelijk een muts die voldeed aan de wensen.
Zo'n 'slouchy beanie' was helemaal wat ze in gedachten had.
Op de blog vind je de links naar het patroon.
De uitleg is wel in het Engels
maar als je dat graag naar het Nederlands vertaald zou zien,
laat dat dan gewoon even weten.
Het is eenvoudig om haken en het haken
schiet goed op. Eén weekend en de muts was af.
Dochter helemaal blij ermee
en vanaf nu geen koude oren meer
tijdens het naar school fietsen.
 
 
I even found time to bake an
American Apple Pie on sunday.
First time I baked it. It's always
fun to try something new.
 
Ik had zelfs tijd over om
een 'American Apple pie' te bakken.
De eerste keer dat ik die bakte.
Altijd leuk om wat nieuws uit te proberen.
 
 
Dough:
400g all purpose flour
50g white sugar
225g butter
one egg
one eggyolk.
Mix all this until you become
a beautiful dough.
Put the dough in the refrigerator
to rest for about an hour.
Meanwhile peel about one kg of apples
and slice them.
 
Deeg:
400g bloem
50g witte suiker
225g boter
1ei
1eidooier.
Mix alles tot je een mooi deeg bekomt.
Leg het deeg voor een uur te rusten in de koelkast.
Schil intussen ongeveer 1 kg appelen
en snij ze in schijfjes.
 
left: dough for the fridge,
right: apples to peel.

links: deeg klaar voor in de koelkast,
rechts: appels om te schillen.
 
apples peeled and sliced.

Appelen geschild en in schijfjes gesneden.

Fold 75g white sugar, 1 tsp cinnamon and 100g walnuts
into the sliced apples.
 
Meng 75g witte suiker, 1tl kaneel en 100g walnoten
door de schijfjes appel.
 
 
Preheat oven to 180°C.
Grease a pieplate of 24cmø.
Once dough has cooled enough,
divide it into 1/3 and 2/3.
Roll out the 2/3 first and place
into the pie plate.
Make sure it's large enough to cover
the edges of the pie plate.
 
Verwarm de oven voor op 180°C.
Vet een bakvorm van 24cmø in.
Wanneer het deeg voldoende lang gerust heeft,
verdeel je het in 1/3 en 2/3.
Rol de 2/3 eerst uit en plaats het
in de bakvorm.
Zorg ervoor dat het uitgerolde deeg groot genoeg is
om ook de randen van de bakvorm te bekleden.
 
 
Add the apple-cinnamon-sugar-walnut mixture.
Roll out the 1/3 dough and cover the mixture with it.
Seal the edges by pressing both layers
of dough together with thumbs
and cut away excess dough if necessary.
Make some slits in the top.
Use the egg white to cover the top crust
and sprinkle some white sugar over it.
 
Voeg het appel-kaneel-suiker-noten mengsel toe.
Rol de resterende 1/3 van het deeg uit en bedek het mengsel ermee.
Zorg dat de randen mooi aangedrukt zijn en
verwijder eventueel overtollig deeg.
Maak wat inkepingen bovenaan.
Gebruik het eiwit om de taart mee te bestrijken
en strooi hierover een beetje witte suiker.
 
 
Bake for about 45-50 minutes.
 
Bak ongeveer 45-50 minuten.
 
 
Yum!
 
Smullen!
 
 
That was my weekend,
how did yours go?
Have a lovely week!
Marian
 
Dat was mijn weekend,
hoe was jouw weekend?
Fijne week!
Marian
 


15 opmerkingen:

  1. Heerlijk warm die mooie muts, komt goed van pas nu de bomen weer kaal zijn. Wat was het stormachtig dit weekend!
    Groeten, Janneke

    BeantwoordenVerwijderen
  2. What a busy and enterprising weekend.
    The hat looks absolutely lovely - no wonder your daughter is so pleased with it.
    The apple pie delicious, and I like the idea of the walnuts. Sometimes I add some sultanas to mine.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Je hebt je weekend goed besteedt Marian. Ik denk dat de wind van zondag de genadeklap was voor de blaadjes. Ik heb er lekker in gewandeld.
    Lekkere dingen bak je altijd.

    Lieve groet,
    Gerry

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een heerlijke post Marian en wat een creatieve bij ben je met het haken!!!.........liefs

    BeantwoordenVerwijderen
  5. One of my favorite pies of course here in America, looks so good when I am trying to be really good at this time of year. Beautiful images.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Helaas weinig blaadjes meer aan de bomen, door de harde wind van afgelopen weekend... Wat een heerlijke taart! Hier was het een druk weekend, maar ik kan wel terugkijken op een geslaagde winterfair.

    Fijne dag. Lieve groet, Miranda

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat een gezellige post .en ja wat vliegt de tijd toch.Jij hebt je goed vermaakt in elk geval .Ik bak eigenlijk nooit taarten ,zou het toch weer eens ''moeten'' doen,maar uhhh mijn gewicht pffff
    Groetjes Elisabeth

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Het wordt tijd dat ik iets ga eten, het water loopt mij uit de mond bij het zien van je appeltaart! Ziet er heerlijk uit!

    Lieve groet, Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ja, de tijd vliegt voorbij ...
    Wat een mooie circels heb je gevonden, Marian,die gaan zeker mooi zijn
    als decoratie bij de takken !
    Je dochter zal zeker wel blij zijn met haar nieuwe muts !
    En appeltaart is een van mijn favorieten :-)
    Fijne avond,
    Sylvia

    BeantwoordenVerwijderen
  10. What a creative weekend.Your daughter's beaie hat looks wonderful. I love the colour and your apple pie looks so delicious.
    Sarah x

    BeantwoordenVerwijderen
  11. wat gaat de tijd toch snel he bomen zijn kaal en jaar is bijna om ...zoektocht naar een muts tja uiteindelijk zelf gehaakt maar wat is hij mooi en wat een mooie kleur zeg en dan die taart mmmmmmm recept over genomen ga hem ook proberen heb nu al trek hahahhaha ...wens je een fijne week lieve groet rosita

    BeantwoordenVerwijderen
  12. oh prachtige appeltaart, ik krijg meteen inspiratie voor komend weekeinde waarin we een jarige hebben :-D

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Een heerlijke winterse post Marianne! Bij ons zijn vorige weekend ook alle bladeren eraf gewaaid. Voor mijn gevoel is het nu echt winter, mede doordat ook de temperatuur begint te zakken. De beanie is erg mooi geworden! Ik kan mij voorstellen dat je dochter daar blij mee is. Ik zou er zelf zo aan willen beginnen, maar ben nog steeds bezig met mijn sprei van granny squares. Nog maar even wachten.....

    De taart ziet er verukkelijk uit!

    Fijne avond!

    Madelief x

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Wat een heerlijk gevarieerde blog dit keer! Mooie muts! En een heerlijke taart.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Lucky daughter to have such a talented, caring mother! You have picked a beautiful colour red so she will be seen from far away on her bike. And now I know that "smullen" must mean "yummy!"

    BeantwoordenVerwijderen