Veenbessen-appel-taart
Ik beloofde ruim een week geleden al
meer te vertellen over een 'bakproject'
waar ik toen mee bezig was.
Tot nu toe had ik nog niet de tijd gevonden
om daar een post over te maken
maar vandaag dus wel.
Hier gaan we:
Het recept vond ik in dit boek trouwens.
Het boek heet "appeltaart",
vandaar dat er appels in het recept voorkomen
maar voor het recept dat ik eruit maakte
zijn de appeltjes niet echt een noodzaak vind ik.
Je kan perfect de appels weglaten en
dan wordt het gewoon een veenbessentaart.
Begin met 100gram roomboter op kamertemperatuur,
250gram bloem en 100gram platte kaas
af te wegen.
In de keukenrobot of mixer met deeghaken
kneed je die ingrediënten tot een soepel deeg.
Verpak de deegbal in vershoudfolie
en leg die anderhalf uur in de koelkast.
Volgens het recept moest dit maar 30minuten
maar bij mij was het deeg dan nog te slap
met dit als resultaat toen ik het na uitrollen
in de vorm wou leggen.
Na nog eens een uur langer(in totaal anderhalf uur)
in de koelkast was het resultaat veel beter
en bovendien rolde ik het deeg uit op bakpapier
dat ik mee in de vorm legde.
Het bakpapier hoeft niet echt maar vind ik wel zo makkelijk want
dan hoefde de vorm eigenlijk ook niet meer
ingevet te worden wat wel moet als je geen bakpapier gebruikt.
Bij mij was dit keer de vorm ook nog ingevet van bij de
eerste poging om het deeg in de vorm te leggen.
Tijdens de anderhalf uur dat het deeg
in de koelkast rust,
kan je de veenbessencompote maken
veenbessencompote :
Kook 250gram veenbessen
met 150gram suiker en een glas water
zo'n 8 minuten tot de bessen
allemaal opengebarsten zijn
en je een mooie compote hebt.
Deksel op de pot doen tijdens het koken
want als de veenbessen openbarsten
spat het sap alle kanten op.
Dat ondervond ik toch.
Laat de compote afkoelen.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Nadat het deeg lang genoeg in de koelkast rustte,
rol je het uit tot een ronde lap van
zo'n 32 cm doorsnede.
Het deeg rolde ik uit op bakpapier.
Bovenop het deeg komt vershoudfolie
gewoon om het uitrollen te vergemakkelijken.
Bakpapier en deeg worden in de bakvorm gelegd.
Vershoudfolie wordt uiteraard verwijderd.
Op het deeg komt weer een vel bakpapier
met blindbakvulling.
Ik gebruik hiervoor gedroogde witte bonen.
Bak dit 15minuten in de voorverwarmde oven.
Daarna haal je de blindbakvulling weg
en bak je het deeg nog eens 10minuten in de oven.
Het deeg kwam er bij mij nog wel met 'bubbels' uit
dus zou ik volgende keer het deeg met een vork
doorprikken voor de tweede bakbeurt.
Terwijl het deeg in de oven gebakken wordt,
kan de veenbessen-appelvulling gemaakt worden.
Daarvoor breng je gewoon de veenbessencompote
samen met twee appels die je in kleine blokjes sneed
in een steelpan
en laat het geheel 10 minuten zachtjes doorkoken.
Neem de veenbessen-appelvulling van het vuur
en meng er 50gram gedroogde veenbessen door.
Schep de vulling op de deegbodem
en bak de taart nog 20 minuten.
Laat de taart afkoelen.
Voor het opdienen,
klop je 3 eiwitten samen met
75gram bloemsuiker(poedersuiker)
tot de welgekende glanzende pieken verschijnen.
Dit eiwitschuim verdeel je over de afgekoelde taart.
Met een crème bruléebrander brand je nu
de bovenkant van de taart zodat
van die mooie bruine randjes ontstaan.
Zo'n brander heb ik niet
dus zette ik de taart even onder de grill van de oven.
Dan krijg je niet echt de bruine randjes
maar eerder een lichtbruine bovenkant.
De taart liet ik nog even afkoelen erna.
En dan eindelijk:
NJAM!!!
Ik was maar net op tijd
om nog vlug een foto te nemen
voor de taart helemaal verdwenen was.
Tot slot: Het lijkt me een goede taart
om een dag op voorhand te bakken
en dan in de koelkast te bewaren
om de dag erna goed afgekoeld te serveren.
Groetjes,
Marian
Hallo Marian,
BeantwoordenVerwijderenWat een heerlijke taart is het geworden, dat zie je zo. Hij ziet er echt prachtig uit. Wat leuk ook dat je het zo duidelijk allemaal hebt uitgelegd, doe deze gemaakt moet worden... Je hebt ons echt stap voor stap meegenomen, heerlijk.
Ik ga deze ook een keer maken hoor, super...
Ik wens je een heel fijne dag vandaag,
Lieve groet,
Mirjam
Precies op het juiste moment! Ik stond vanmorgen met het zakje veenbessen in mijn handen en dacht "Jeeminee, helemaal vergeten in het kerstmenu".
BeantwoordenVerwijderenHoi Marian,
BeantwoordenVerwijderenWat een fantastische uitleg van stap tot stap,om deze heerlijk uitziende taart te maken hoef je geen keukenprinses te zijn want jij weet het op een wijze uit te leggen dat eenieder het moet snappen en aandurft.
Dankjewel voor het delen.....van het recept bedoel ik dan hé;-)
ik heb al het gebak en zoetigheden aan me voorbij laten gaan met de feestdagen,en als ik dan zo'n heerlijke appel/veenbessentaart voorgezet zou krijgen zou het toch wel ff moeilijk voor me worden...
Jij vroeg me laatst nog om een tip over hoe ik het volhoudt,gewoon zeggen: het ziet er lekker uit maar mag ik even overslaan.
En bij mij resulteerden dat al in ruim 18 kilo minder.
Fijne dag!!!
Liefs,Ger
Gossie...dat ziet er goed uit!!!
BeantwoordenVerwijderenDe dochter moet er weer aan geloven denk ik, want ik heb haar dit boek kado gedaan als kerstkado :)
En wat betreft complicatie...ik wist dat het fout was, kon niet op het goede komen, en was te lui om het op te zoeken, en wachtte tot de eerste er wat van zou zeggen :)
Er waren wel wat complicaties, mijn triffle was mislukt, het vegeterische taartje was te bruin..
Maar het mocht allemaal de pret niet drukken.
Maar deze taart, ik denk toch dat ik haar de opdracht ga geven om die ook eens te maken, ze bakt gelukkig graag :)
Hoi Marian,
BeantwoordenVerwijderenJe veenbessen schuimtaart ziet er verukkelijk uit! Dat jij na de drukke kerstdagen nog zin heb om te bakken. Ik heb de afgelopen dagen zoveel in de keuken gestaan, dat ik het nu wel even goed vind :-)!
Een gezellige dag & lieve groet,
Madelief x
Ohh wat lijkt me dat heerlijk ,het water loopt me in de mond.Maar ik heb nog een lekker stuk Swartzwalder taart in de koelkast ,dus mmm kopje thee erbij Fijne dag
BeantwoordenVerwijderenGroetjes Elisabeth
@Madelief: De taart bakte ik al ruim een week geleden(de zondag voor Kerst om precies te zijn) maar nu pas had ik tijd om er een post over te schrijven.
BeantwoordenVerwijderenHoi Marian,
BeantwoordenVerwijderenMmmmm heerlijk die taart (ik bakte een cranberrytaart voor het diner op Kerstavond nadat m'n passievruchtencheesecake wél lekker maar niet zo presenteerbaar was...).
Hij ziet er ook erg mooi uit!
Ik wens je een fijne week, even bijkomen ;)
Liefs, Chantal
@Ger: Proficiat! Ik laat ook alle zoetigheden en eigenlijk nog veel meer dan dat aan me voorbij gaan hoor. Heb ik helemaal geen probleem mee(neen, zelfs niet nu in deze feestperiode). De laatste tijd heb ik gewoon geen zin in wat dan ook van eten. Neemt niet weg dat ik wel gewoon verder bak en kook voor de rest van het gezin natuurlijk.
BeantwoordenVerwijderenMaar de kilo's, die blijven er voorlopig jammer genoeg gewoon aan....
Heerlijk Marian, het water loopt me in de mond bij het zien van zo'n lekkere taart. Maar ik vind het vooral heel erg knap dat je dat allemaal zelf kan.
BeantwoordenVerwijderenFijne week
Liefs
Tanja
Oh me oh my this looks so yummy. Hope your Christmas was blessed in everyway dear one. Hugs for a joyful week.
BeantwoordenVerwijderenEn wat lijkt het me nu heerlijk om er eens een goede hap in te zetten! Oh wat ziet die laatste foto er goed uit zeg!
BeantwoordenVerwijderenWat een overheerlijke taart moet dat zijn geweest.
BeantwoordenVerwijderenOok ik mag daar graag van snoepen.
Hartelijke groet
Marijke
ziet er werkelijk fantastisch uit, maar wel een heel karwei om het te maken, denk niet dat ik daar zoveel geduld voor heb, hihi....
BeantwoordenVerwijderengoede jaarwisseling Marian!
liefs Stina
Mmmm, great pie, Marian ! It seems so easy to make it. Thanks for sharing !
BeantwoordenVerwijderenDat ziet er echt heerlijk uit Marian!
BeantwoordenVerwijderenHet is dat ik nog vol zit van de kerstdagen anders had ik zo mijn tanden in je taart gezet.
Groetjes, Sas