woensdag 2 november 2011

a real pumpkin

Konden de papieren pompoenen
uit vorige post niet echt bekoren
en klonk 'Rosenkohl' ook
niet zo bijzonder leuk in de oren?
Niet getreurd,
hier komt dit keer
een echte pompoen!!!
^_^


Not so much interested in
paper pumpkins or the word 'Rosenkohl'?
Well, today I have some recipes and
a real pumpkin for you.
^_^





Een kanjer van een pompoen hé?
Paste precies in de
wasbak.
Heel toevallig eigenlijk dat
we dan toch een echte
pompoen in ons bezit kregen.
Op onze weg kwam de vraag
of ik misschien wat met een
pompoen kon aanvangen???
Of ik wat met een pompoen
kon aanvangen??????
TUURLIJK kon ik dat!!!!!
Thanks, thanks, thanks!!!

Pretty huge this pumpkin,
don't you think?
It just fitted in our sink.
It was a coincidence that we
eventually ended up with a pumpkin afterall.
The question: 'Could you do something
with this pumpkin?' just came our way. 
Could I do something with a pumpkin?????
OF COURSE I could!!!!!
Thanks, thanks, thanks!!


Precies een week geleden had ik op het www
nog wat gelezen over pompoencupcakes
en over pompoenpuree zelf maken,
want hier bij ons is 'canned pumpkinpuree'
een nobele onbekende.

Exactly a week ago I read about
pumpkincupcakes and making your
own pumpkinpuree on the internet.
Since 'canned pumpkinpuree' is
totally not heard of and unknown
around here, making your own
would be a necessity.


Vandaag was in huize 'Flowers and Home'
dan ook helemaal aan de pompoen gewijd!
Haha!

And so it happened that
today was totally devoted
to the pumpkin at our house!


Eerst werd de pompoen in grote stukken verdeeld en
'gekuist' (lees: van zaden en draden ontdaan).
Grote stukken pompoen gingen de oven in
voor de pompoenpuree en dat op 180°C gedurende 45 minuten.
Intussen werden kleinere stukken gesneden voor
pompoensoep.
Ik vond een eenvoudig recept:
Pompoenstukken, drie appels(type Jonagold) in stukken,
geen idee meer hoe de hoeveelheden moeten zijn.
Ik heb ook niets afgewogen. Er zitten zelfs
2 soorten appel in de soep en het recept
heb ik niet opgeslagen, ik vond het zo
eenvoudig.... Eigenlijk moest er ook nog
ui bij maar dat doe ik al een tijd niet meer,
ben momenteel ui helemaal beu, tja, kan
gebeuren zeker....
Bouillon toevoegen, aan de kook brengen
en zachtjes laten koken
tot de pompoenstukken zacht zijn.
O ja! Moest ik nog zeggen: ik waste de pompoen
goed en verwijderde de schil niet voor het maken
van de soep. Doe ik altijd zo bij pompoensoep
of courgettesoep: met schil.
Daarna nog alles mixen en klaar is de soep.





I first rinced the outside of the pumpkin,
then cut it in big pieces and removed
all the seeds and fibers inside the pumpkin.
I put some of these bigger pieces on a tray
in the oven at 180°C for 45 minutes.
In the meantime I cut some smaller pieces
fot the pumpkinsoup I wanted to make.
I found the simplest of recipes:
Pumpkinpieces and pieces of apples
(I used three), add broth and cook
until pumpkin is smooth.
Then mix it all and you have a delicious soup.
I can't give you any exact measurements,
I didn't weigh anything and didn't save the recipe,
just too simple. I forgot to mention: I didn't remove
the skin of the pumpkin to make the soup,
just rinced and dried the pumpkin first.




Intussen zijn de stukken pompoen al uit
de oven gehaald. Het is momenteel
echt opletten geblazen met de ovendeur.
Die is precies haar verend karakter of hoe je het
ook mag noemen kwijt want als je de deur
opent, valt die er zowat uit. Het is dan ook
belangrijk om een stoel te voorzien waarop de deur
kan rusten terwijl er dingen in of uit de oven gehaald
worden. Maar dat geheel terzijde.
De stukken pompoen die al wat afgekoeld zijn,
worden van hun jasje(schil) ontdaan
en dan in de keukenrobot tot moes gedraaid.
Een mooie oranje pompoenpuree is het resultaat.
Makkelijk toch????


The big pieces of pumpkin have been
taken out of the oven in the meantime
and after they have cooled a bit,
their coats(peel) can easily be removed
and the pumpkin can now be pureed in a foodprocessor
with a beautiful orange pumpkinpuree as a result.
Pretty easy isn't it? 


 dit is niet alles,
slechts een klein deeltje van
de pompoenpuree.

This is not all of it,
just a bit of the pumpkinpuree.

En dan nu het recept voor de pompoen-
cupcakes. Invullen op het www en daar verschijnt zowaar
een oneindige rij van recepten voor pompoencupcakes,
een favoriet baksel aan de andere kant
van de oceaan, dat is duidelijk. Na er een aantal
doorgenomen te hebben, is de 'algemene deler
van de recepten me duidelijk' en kunnen we aan de slag.
Slag... slagveld... ja, zo begint mijn keuken er intussen
uit te zien, een onoverzichtelijke afwas is het resultaat
van de pompoendag, dat mag duidelijk zijn.


Ook hier maar een klein deeltje...

Maar eerst de pompoencupcakes.

Bij het 'ontleden' van de vele recepten heb ik ook
nog wat bijgeleerd. Een specerij die ik alsmaar
bleef tegenkomen in die recepten was 'Allspice'.
Ik had er nog nooit van gehoord.


foto wikipedia

Dit vond ik erover:

Smaakt als een combinatie van kruidnagel, peper en kaneel. Afkomstig van Jamaïca en daarom ook wel eens “Jamaïca-peper” genoemd. Hij wordt ook in Zuid-Amerika en West-Indië gekweekt.


De Engelse naam, “Allspice” geeft de rare eigenschap van dit piment aan dat het naar verschillende specerijen kan smaken.



Vind je een recept met Allspice, maar heb je het niet in je keukenkast staan, dan kan je het vervangen door:
ofwel 1/2 tl gemalen kaneel en 1/2 tl gemalen kruidnagel,
ofwel 1/2 tl gemalen kaneel, 1/4 tl gemalen kruidnagel, 1/4 tl gemalen muskaatnoot

Maar misschien kenden jullie deze specerij wel al.
 
Voor de pompoencupcakes :
Oven voorverwarmen op 180°C
115g boter smelten en laten afkoelen.
240g gewone bloem mengen met
2g kaneel, 2g nootmuskaat, 1g gemalen gember,
als je dat in huis hebt: 4g allspice,
Omdat ik geen allspice heb, gebruikte ik
1g kaneel en 1g nootmuskaat extra.
en 4g bakpoeder.
Bij de gesmolten boter 200g griessuiker
en 100g bruine suiker doen en goed mengen.
Daarin ook nog 4 eieren kloppen.
De droge ingrediënten bij dit mengsel brengen
en roeren tot je een homogeen mengsel krijgt.
Hierbij komt nog 200g pompoenpuree.
Alles opnieuw goed mengen.
 
Cupcakevormpjes vullen en bakken
gedurende zo'n 20 minuten.


Geen idee waaraan het lag
maar de cakejes bleven
redelijk plat van vorm.

Een heerlijke geur vult de keuken
en de cakejes zijn om te smullen
eens ze afgekoeld zijn.
 
Smakelijk!

Finding a recipe for
pumpkincupcakes
on the internet is soooo easy.
They're all in English though,
so I made a translation in dutch
in which I recalculated all those
cups and tea- and tablespoons into
much easier to use grams ;-)
Well, I realize if you're used to cups,
those will obviously be easier for you to use.
Just stroll the internet and an endless list
of English recipes for pumpkincupcakes will appear:
Take your pick and have fun baking!
An ingredient that kept coming back
in all the recipes was 'Allspice'.
I had never heard of that and so
looked it up on the internet
and learned something new.
All this because of one real pumpkin :-)


Nog wat pompoenpuree voor
later gebruik, nu voorlopig
in potjes in de diepvriezer.


Weinig begeleidende foto's dit keer
maar daar was gewoon de tijd niet voor.
Bovendien heb ik niet echt kaas gegeten
van 'foodstyling' zoals jullie wellicht al
konden zien. Foodstyling, een nieuw woord
in mijn vocabulaire, had er nog nooit van gehoord
maar het is net dat wat vele blogsters wel onder
de knie hebben om ons dan de lekkerste foto's
voor te schotelen van soms de simpelste dingen
zoals een appel of een peer, een cakeje of een pot koffie.
Proficiat daarvoor! Het is altijd weer genieten van de
mooie foto's. Fijn dat jullie telkens weer al dat lekkers delen.

Groetjes,
Marian

As you must have noticed,
I'm not at all a foodstylist.
Foodstyling is a new word to me,
I had never heard of it but it's obviously
the thing a lot of you do when
you make the most gorgeous pictures of
sometimes the simplest things
as an apple or a pear, a piece of cake or a cup of koffee.
Thanks so much to all of you for sharing all
those beautiful pictures over and over again.
It's always such a joy!

Bye,
Marian




9 opmerkingen:

  1. Grote pompoenendrukte in huize Flowers and Home zie ik, leuk hoor! Ik heb er nog nooit iets van gegeten, ben dus best benieuwd naar de smaak.

    Een fijne dag! Lieve groet, Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat ziet er geweldig uit Marian. Ik heb nog nooit pompoen geproefd, en ben er eerlijk gezegd een beetje huiverig voor...(wat de boer niet kent dat eet ie niet) maar als cupcake zou ik het wel eens willen proberen.
    Fijne dag
    Groetjes Ester

    BeantwoordenVerwijderen
  3. wauw wat een heerlijke post Marian!!
    ohh pompoenensoep.. zo lekker!! ik wist trouwens niet dat je zoveel met een pompoen kon doen, ziet er allemaal heerlijk uit!

    fijne dag!
    lieve groetjes, Tjits

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Jemig Marian wat heb je een werk gemaakt van deze grote pompoen. Kan me voorstellen dat er heel veel vanaf komt. En was het ook allemaal lekker ? Als ik zo'n pompoen had lag hij ter decoratie haha. Ik vind het leuk te lezen dat er zoveel mee kan.

    Lieve groet,
    Yvonne

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wow wat een grote pompoen zeg. Staat wel leuk zo in de gootsteen! En in die cakejes zou ik heel graag een hapje willen zetten.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Heerlijke dingen heb je gemaakt met je reuze pompoen. Wil ook nog graag eens gaan doen, hup ook op mijn lijstje. Nu nog de tijd vinden en een pompoen ;-)
    groetjes, Nicole

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi Marian,

    Wat een enorme pompoen! Goed idee om er soep en cupcakes van te maken. Het is leuk om te zien dat iedereen pompoensoep toch weer op zijn/haar eigen manier klaarmaakt. Bedankt voor het recept!

    Lieve groet, Madelief x

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Marian, wat leuk dat je een berichtje bij me achterliet op m'n blog.
    Zodoende kon ik jou een tegen bezoekje brengen en ....meteen volger geworden want wat heb jij een ontzettend gezellig, interessant, en creatief blog.
    Ik heb genoten van je pompoen post.
    Ennuh....ik laat het weten hoe het afloopt met m'n bessentakken onder de stolp hoor.

    Fijne avond, Trudie

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat een idee die cupcakes! Lijkt me super lekker!
    Fijn weekend en groetjes van Nicole

    BeantwoordenVerwijderen