woensdag 29 juni 2011

Black beauty


Centaurea Cyanus 
 Korenbloem Black Ball

uitzonderlijke kleur,
snijbloem,
staat beeldig in een boeket veldbloemen.

...las ik net allemaal op het zakje met zaad van deze korenbloemen,
buiten in pot gezaaid begin april.
Dit schudde ik dus niet zomaar eventjes uit mijn mouw...
^_^




De tweede zaaibloemen in pot die tot bloei komen.
Wat de eerste dan wel waren?
Die vind je hier.




Intussen banen de reukerwten zich een weg naar boven
en als dat kon gaf ik ze een duwtje want
ik kan gewoon niet wachten tot ze eindelijk gaan bloeien.




En hier nog eens het blauwe bedstro van vorige week,
nu in volle bloei!




Met deze post doe ik graag nog op het nippertje mee
met 'bloemen op woensdag' van Véronique.
Beter laat dan nooit zullen we maar denken....
Deze laatste bijna week school
is zoals elk jaar weer hectisch,
vandaar dat ik niet echt aan bloggen of bloglezen toe kom.




Groetjes iedereen en
een fijne donderdag,

Marian

zaterdag 25 juni 2011

Lasagne

Met dit herfstige weer
wordt er de laatste dagen nogal wat
tijd in de keuken doorgebracht.
Chocolatechipcookies en een cake
werden al gebakken en vandaag
maakte ik op algemene aanvraag van de kids
hun geliefde lasagne klaar.
Vandaar dit receptje:

Eenvoudige lasagne

1 kg gehakt in wat boter aanbakken
en blijven omroeren tot de gehakt
fijn verkruimeld en gebakken is.

Daarbij gezeefde tomaten voegen
(3 bokaals van elk 690 g)
en ook een klein potje tomatenpuree.



opmerking:
Ik moet er wel bij vermelden dat ik altijd
behoorlijk wat tomatensaus over heb
wat geen probleem is in ons gezin
want de saus wordt graag gegeten
bij of op de boterham, koud of warm.
Of er wordt gauw wat pasta gekookt
waarbij de rest van de lasagnesaus gegeten wordt.
Misschien dus beter maar 500 tot 750 g gehakt
en twee potten gezeefde tomaten gebruiken
als je geen saus over wil hebben.



Alles doorroeren en aan de kook brengen.

Eens alles kookt,
op een laag vuurtje verder laten pruttelen
gedurende zo'n 3 kwartier.
Regelmatig eens doorroeren.
Tussendoor ook zwarte peper, cayennepeper,
paprikapoeder of andere kruiderijen
(basilicum, oregano, provencaalse kruiden,
tijm, rozemarijn,...)
toevoegen naar wens.



Zo bekom je de tomatensaus voor de lasagne.

Het laatste kwartier maak je ook de kaassaus.

Dat doe ik altijd op het gevoel
maar om jullie de juiste hoeveelheden te kunnen meegeven,
nam ik er het kookboek bij,
niet wetende wat ik me daarmee op de hals gehaald had...

Dit vond ik bij kaassaus...



Op zoek dan maar naar 'bechamelsaus'.



Tja, die hoeveelheden... Daar ging het net om...
Was best even zoeken maar....



gevonden!


Enfin, ik maak altijd ongeveer twee liter saus.
Omdat de bechamel niet al te dik mag zijn,
gebruik je best de hoeveelheden voor schenksaus,
want de kaas die nog bij de bechamel gedaan wordt,
 maakt de saus ook dikker.

Beginnen met de lasagne samen te stellen dan.



Lasagneblaadjes maak ik niet zelf,
dus de doos met blaadjes erbij halen.



In een voldoende grote ovenschaal
eerst een laag tomatensaus,



daarop een laag blaadjes,



daarop een laag kaas,




dan weer blaadjes,
tomatensaus,
blaadjes,
kaassaus
en daarbovenop nog gemalen kaas.

Nu is de schotel klaar voor de oven.

30 minuten op 220°C

Klaar!



Smakelijk!



Voor morgen en overmorgen worden
TROPISCHE temperaturen voorspeld.
Daarna gedonder en bakken regen
en dan weer normale temperaturen
voor de tijd van het jaar.

We zullen zien...

Ik wens jullie in elk geval een
FIJNE ZONDAG!


Groetjes,
Marian


woensdag 22 juni 2011

Asperula Orientalis


of gewoon

Blauw Bedstro





     Winterharde eenjarige die reeds vroeg

        (vanaf februari) ter plaatse kan gezaaid
             worden.


         Makkelijk te kweken eenjarige met

                           sierlijke,
                       lavendelblauwe
                                buisbloemen.


            Geurende bloemen die vlinders aantrekken.


                         Ook geschikt voor potten.




Het proberen waard vond ik!
In april in pot buiten gezaaid.





En meteen de eerste eenjarige die
gaat bloeien.




Piepkleine bloemetjes.




Bloemetjes met veertjes lijken het wel.

Een bloemetje op woensdag voor jullie!

Je vindt meer bloemen,
groot en klein en in alle mogelijke
kleuren en geuren en smaken en ....
voor elk wat wils
 bij Véronique.


Groetjes,
Marian


PS Gisteren de keukentafel opgeschuurd
en daarna nog een laag verf gegeven,
met de roller dit keer.
Wat een verschil!
Gaat 10 keer zo vlug en...
probleem helemaal opgelost!
Dank jullie wel voor alle tips!

dinsdag 21 juni 2011

Welkom zomer


De zomerwende zit erop voor dit jaar.
De langste dag van het jaar is alweer bijna voorbij.

"WELKOM ZOMER"

Na de ietwat herfstige voorbije dagen,
werd vandaag toch een dag de naam zomer waardig.
De blauwe lucht én de zon waren met tussenpozen aanwezig.

Ik hoop dat jullie genoten van deze langste dag van het jaar.




Hoe beter de zomer inzetten dan met

FRAMBOZEN
 

Met voorsprong mijn favoriete fruit
dus toen ik ze vandaag zag,
belandden ze in mijn winkelmandje.
De kersen van vorig weekend
liet ik zonder probleem
voor man en kids,
daarom kon ik mezelf deze lekkernij
wel cadeau doen, vond ik...




En van Belgische oorsprong dit keer.




^_^




Heerlijk zo uit het vuistje




of met wat yoghurt en muesli erbij


Meteen mijn avondmaal voor deze eerste zomerdag.


Groetjes,
Marian

PS Na de 'genietmomentjes',
'something old, something blue',
en 'decoreren met rozen'
heeft Rennie nu een nieuwe challenge:
'Zomerse sferen'
Met deze zomerse frambozenpost 
doe ik graag mee met je challenge Rennie!

maandag 20 juni 2011

Rozen

Wat heb ik al genoten van de vele rozen die de laatste tijd
overal in blogland opduiken.
Er is natuurlijk de challenge van Renny waar iedereen aan mee doet
en bovendien staan in zowat alle tuinen op het Noordelijk halfrond
nu rozen te bloeien, maar niet in mijn tuin.
Toch wou ik jullie deze vandaag echt graag laten zien.


photo credits

Ik vond ze hier.
Het is niet van mijn gewoonte om andermans foto's
te gebruiken op mijn blog
maar dit keer maak ik een uitzondering.

ROZEN

Gefotografeerd door Radostina,
ik vermeld het er nog maar eens bij.

Deze rozen vind ik zo opmerkelijk,
want dit keer geen rood, roze of wit;
of toch, een klein beetje wit dan,
maar vooral felgeel en perzikkleur,
best ook eens mooi.

Groetjes,
Marian



zaterdag 18 juni 2011

Van alles wat

Eigenlijk wilde ik jullie vandaag mijn allereerste schilderproject laten zien.
Ik schilderde onze keukentafel wit want het versleten tafelkleed erbovenop
was ik echt beu en een ander leuk tafelkleed vond ik maar niet.
Of toch niet direct in de buurt.
Ik wou iets à la Cath Kidston met bloemen maar dat vind je hier niet
en de verzendingskosten bij online bestellen lopen echt de spuigaten uit.

Maar dit schilderprojectje valt helemaal in het niets bij de enorme
verbouwings- en schilderwerken die Miranda er op zitten heeft.
Wat heb ik me op haar blog al dikwijls de ogen uit gekeken!
Huis, tuin, dieren én hun onderkomen, allemaal om het mooist
en nu is haar badkamer af en een echt pareltje! Al gezien?

Iedereen vind de tafel geslaagd maar ik heb zo mijn bedenkingen.
Ik wou mat en kocht ook matte witte verf
maar de kleur wit is toch niet echt het wit wit wat ik in gedachten had,
en dat mat is toch nog te blinkend naar mijn goesting.

Bovendien zie je, als het licht erop valt, matte vlekken
tussen de geverfde stukken; dus waar ik met de verfborstel stopte
bij één stuk en dan ernaast het volgende stuk verfde.
Ik hoop dat de schilders onder jullie begrijpen wat ik bedoel.
Beetje moeilijk uit te leggen eigenlijk.
Dat de verfstrepen zichtbaar zijn vind ik net mooi
maar dat de overgangen tussen de stukken die ik verfde
zo zichtbaar zijn, vind ik minder.


Oplossingen of tips zijn uiteraard heel welkom.

Maar goed, de tafel is wit en verven is een kunst en voorlopig
begin ik nog niet aan meubels of deuren tot ik
een oplossing gevonden heb voor bovenstaand probleem.
Zou het aan de verf liggen?
Moest ik toch een verfrol gebruikt hebben?
Ik zocht al wat op google maar blijkbaar heeft niemand
daar problemen mee behalve ikzelf.....


Omdat de tafel dus gewoon in het niets valt bij andere geslaagde
schilderwerken overal in blogland,
besloot ik in de plaats daarvan wat kersvers haakwerk te laten zien,
gepresenteerd op de witte tafel, dat wel.
  



Tadaaa!!! Vers gehaakte bloemen!
Patroon vind je hier, meer bepaald bij vierkant 4, toeren 1 tot en met 7.

Maar dan zag ik vandaag bij Claire deze erg mooie gehaakte deken.
Echt de moeite om ook eens zo'n deken te proberen.... dacht ik....
Dilemma..... Bloemen.... of deken....




Bloemen én deken!
Beide van wol, acryl eigenlijk, die ik nog liggen had
want nieuwe wol wil ik niet kopen tot alles eens opgebruikt raakt.
Ik zal het dan ook moeten doen met de kleuren die er zijn
en hopelijk is er genoeg wol voor beide projecten.




Nog maar eens twee projecten erbij
terwijl er toch al wat andere projecten liggen te wachten
om afgewerkt te worden.

...

Over schilderen en haken zou ik het dan maar beter niet hebben vond ik.
Dacht dat ik het misschien kon hebben over......

KERSEN!!!!

Lekkere, verse kersen!

maar zie, daar was me ook al iemand voor,
Ger maakte er een prachtpost over!
Dochterlief zat naast me toen ik aan het bloglezen was
en ook al moest ze eigenlijk haar Frans aan het studeren zijn,
ze had onmiddellijk gezien dat deze kersen nog wél per twee aan elkaar hingen.
Dat meisje had ze zelfs om haar oor hangen.
Het eerste wat ze zei over de kersen die we vandaag kochten:
'Ze zijn allemaal los, ze hangen niet per twee samen'.




Na het lezen van Ger's post keek ik eens wat nader om te zien
waar 'onze' kersen vandaan kwamen, overtuigd dat dat wel ergens
in België zou zijn...
Niets was minder waar....




mja, 't is dat we ze nu toch hebben maar kersen van Italië naar België versassen,
daar heb ik het niet zo voor; niet dat ik wat tegen Italië heb,
ik zou er zefs heel graag eens op reis gaan.




Kersen aan de kant dan maar!
Tijd voor....

SOEP!!!!




Courgettensoep meer bepaald.
Voorlopig geen andere blogpost over soep tegengekomen ;-)
dus hier volgt één van mijn eenvoudige receptjes.




3 courgetten goed wassen,
uiteinden verwijderen,
en de rest in grote stukken hakken.




3 middelgrote ajuinen ook in stukjes hakken.

Ajuinen in een beetje boter glazig laten worden.

Courgetten erbij.
Even door elkaar roeren.

3 liter water erbij
en ook enkele bouillonblokjes erbij.
Dit keer waren het er 3 bij mij maar voor meer smaak, een bouillonblok meer gebruiken.
Ik gebruikte kippenbouillonblokjes.

Aan de kook brengen en dertig minuten op een zacht vuurtje laten koken.

Intussen het bakje met afval naar de compostbak brengen


en een blik werpen op de tuin natuurlijk...


Dan vlug weer naar binnen want brrrr; veel wind en koud, ondanks de zon.



Alles mixen en klaar is de soep.




Er mocht volgens dochterlief een bouillonblok meer bij,
vandaar mijn opmerking bij de bouillonblokken.
Maar de soep smaakte haar toch hoor...


Een beetje van alles werd dit,
net wat de titel beloofde.

Groetjes en een fijne zondag iedereen,
Marian


donderdag 16 juni 2011

Flowers and home

Dit wordt een beetje een mijmerpost.
Allemaal na het lezen van jullie blogposts van vandaag eigenlijk.

Zo las ik hier over HOME en hoe belangrijk dat is.
Ik bleef even haperen bij 'de kleuren waar je van houdt'
Zo waar! Je huis, daar voel je je thuis,
omringd door de personen die je liefhebt, waarmee je lief en leed deelt,
en ja, zelfs de kleuren zijn belangrijk. Maar zelfs al is een huis niet 'af',
dan nog kan het wel een thuis zijn. De muren, deuren, ... hebben hier
nog altijd niet de 'kleur' die ik zou wensen maar er zijn altijd weer
andere, belangrijkere, ingrijpender werken die moeten gebeuren en
dan moet dat nieuwe kleurtje nog even wachten
maar kleur en sfeer breng je makkelijk met andere dingen natuurlijk.

Wachten, zo gaat het al jaren en ook dit jaar weer.
Er duiken steeds weer 'problemen' op die eerst aangepakt moeten worden.

Na radiatoren vorig jaar,
jippie, geen koude winteravonden meer,
een grotere en goed werkende boiler enkele maanden geleden,
zaaaaalig om een vol warm bad te kunnen nemen en altijd een warme douche,
ook als iemand anders net voor je een douche nam,

             En zo belanden we bij de badkamer.
             Momenteel ben ik heel erg benieuwd naar de vorderingen bij haar.
             Dat zal een pracht van een badkamer worden,
             daar ben ik nu al zeker van.
             Bij ons zal die nieuwe badkamer nog wel even moeten wachten.

moesten we onlangs de afvoerbuizen vervangen.
Heel het stuk trottoir voor het huis opengebroken,
de week net voor de Plechtige Communie, ja, dat kon er ook nog bij,
maar het kon echt niet meer wachten,
en nu, joepie, WC's die altijd kunnen gebruikt worden.
Maar die WC-ruimte, hm, ben dat groen intussen echt beu,
al lees ik hier en daar dat groen weer 'in' is... ;-)
en die trottoir, die moest natuurlijk vervangen worden
maar de betontegels die er lagen bestonden niet meer
dus ligt er nu wat anders, ook gewone betontegels maar
die kleur, veel lichter, daar zal ik echt nog moeten aan wennen...

En zo komen we weer bij kleuren terecht.
Ik heb intussen door dat ik niet zonder kleur kan,
en nog minder zonder bloemen,

maar om nu altijd verse bloemen in huis te hebben,
dat lukt me niet. Dus staat hier wel eens... een nepbloem.
Daar moest ik aan denken toen Mea zich 'verontschuldigde'
voor haar nepdahlia maar wat een prachtfoto's altijd,
nepbloem of niet. Ze had het eigenlijk over JDL, het
magazine met interieurs en... bloemen, toch?

Momenteel staan hier op tafel vijf takken witte neppapavers in een glazen vaas.
Ik zou ze jullie wel tonen maar foto's nemen hier binnenshuis,
dat is zo'n bijna onmogelijk iets. Altijd veel te donker
en met flits lijkt het nergens naar. Tips zijn héééél welkom!!!

Toeval of niet, de blog die ik daarna bekeek was deze
en zeg nu zelf, prachtig interieur maar die ene hortensiabloem
maakt toch helemaal het verschil. Zo mooi.

Is het jullie al opgevallen als je interieurmagazines bekijkt,
dat dan bijna altijd bloemen aanwezig zijn.
Een interieur,welke stijl ook, hoe mooi ook,
een bloemetje, daarom nog geen boeket, maakt toch zo'n verschil.

De voorbije jaren zette ik vaak een hortensiabloem binnen
maar meestal begaf die het al na een dag wat ik dan weer
zoooo spijtig vond dat ik uiteindelijk de laatste jaren geen
hortensiabloemen meer knipte.
Nu las ik onlangs dat je ijs bij het water in de vaas moet doen
of de bloemen een nacht in de koelkast leggen
of nog, de bloemen nadat ze geknipt zijn een halfuur omgekeerd
met de bloemhoofden in ijskoud water zetten.
Heeft iemand ooit één van deze dingen uitgeprobeerd?
Of zijn er nog meer tips? Want die zijn altijd welkom.

Dit was het dan,
mijn gemijmer naar aanleiding van wat ik allemaal bij jullie lees,
gemijmer over... Flowers & Home ...
zonder foto's dit keer
maar ik hoop dat jullie me dat niet kwalijk nemen.

O ja, intussen heeft het volgende probleem zich al aangediend
en lijkt het alsof hier binnenshuis een bom ontploft is
nadat we hals over kop de kamer van dochterlief moesten
leegmaken. Het is een beetje kamperen in eigen huis
maar we maakten er toch weer een gezellige thuis van hoor.
Het staat een beetje vol maar met wat geduld
komt alles wel weer in orde.
En dochterlief? Die heeft zich al helemaal aan de nieuwe situatie aangepast
en vindt het allemaal nog best leuk ook... Ze komt steeds maar aandraven
met veranderplannen voor haar kamer nu alles er toch uit is...
waar zou ze dat vandaan hebben... ;-)

Gelijk heeft ze natuurlijk! Wellicht wordt haar kamer nu de allereerste
om eindelijk helemaal 'in orde' gebracht te worden.


Groetjes,
Marian

woensdag 15 juni 2011

Daisies


Madeliefjes


Ik kocht ze enkele maanden geleden.

I bought them some months ago.


Je kon ze een hele tijd bovenaan deze blog
als header bewonderen.

They have been on top of this blog
for quite a while as a header.




Ze bloeien intussen nog altijd;
beetje chaotisch maar dat vind ik niet erg.

And they still bloom now;
a bit of a chaos but I don't mind.




Ik zette ze wat meer in de schaduw een tijd geleden.
De felle zon leek ze niet echt goed te doen.

I put them in a more shaded place a while ago.
The bright sunshine didn't seem to do them good.




Deze week zijn dit mijn 'bloemen op woensdag' voor jullie.

These are my 'flowers on wednesday' for this week.




Groetjes,
Marian

Bye,
Marian


maandag 13 juni 2011

S'mores on the bbq


Een tijd geleden
maakten we nog eens s'mores
boven de bbq.

Eigenlijk moet je er een echt gezellig kampvuur voor maken
maar dat is niet alleen verboden,
daar begin ik niet aan in onze helemaal ingesloten tuin.

Dan maar boven de barbecue die, na het middageten erop bereid te hebben,
 precies goed is voor het lekker roosteren van marshmallows.

Ook de echte grahamkoekjes ontbreken want hier gewoon niet verkrijgbaar
maar petit beurres komen wel in de buurt.

De chocolade, daar neem je gewoon je favoriete chocolade voor.
Wij hebben hoe dan ook altijd pure chocolade in huis
en gebruikten die voor de s'mores maar melkchocolade
is natuurlijk ook heerlijk.

Toch liever een echt kampvuur?
Of liever een uitleg in het Engels mét de echte graham crackers?
Klik dan hier!


Hier volgt 'onze' variant in woord en beeld:


De ingrediënten/benodigdheden:


Marshmallows,
chocolade in stukken gebroken,
eenvoudige koekjes (wij gebruikten petit beurres) ,
enkele takken of ander materiaal om de
marshmallows boven de bbq te houden.
Takken eerst schoonmaken uiteraard.



Stap 1:


Neem een marshmallow
en schuif die op de tak.



Stap 2:


Laat de marshmallow aan alle kanten
knapperig bruin worden boven de bbq.



Stap 3:


Je kan deze marshmallow nu gewoon zo opeten...
Mmmmm... Lekker...

of

Je maakt er een s'more mee...



Koekje,
chocolaatje,
geroosterde marshmallow,
nog een koekje...



Klaar!



Smullen maar!


Wie ooit de eerste s'more (some more) maakte, is niet gekend,
maar er wordt voor het eerst over geschreven in
"Tramping and trailing with the girl scouts" van 1927.
Een typische kampvuurlekkernij dus,
heel populair in de VS en Canada.




Groetjes,
Marian